maandag 1 november 2010

Kanker, veroorzaakt door de mens?


Korte inhoud van het artikel die ik vond op de website van Raymond Kurzweil


 Volgens wetenschappers van de University of Manchester is kanker een moderne ziekte, voornamelijk veroorzaakt door externe factoren zoals milieuvervuiling en bewerkte voeding.
De onderzoekers staven hun mening door terug te grijpen naar de oude Egyptenaren en Grieken. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het befaamde tijdschrift Nature.
De mummies die uit die periode zijn nog in zeer goede staat, en uit onderzoek blijkt dat tumoren toen slechts zelden voorkwamen. Het aantal gevallen van kanker is exponentieel gestegen sinds de industriële revolutie, wat ook bewijst dat kanker niet enkele veroorzaakt wordt door het feit dat we langer leven. Volgens professor Rosalie David is kanker nu de tweede doodsoorzaak (na hart- en vaatziekten) in geïndustrialiseerde landen, terwijl deze ziekte in de oudheid praktisch niet voorkwam. Volgens haar maakt dit duidelijk dat deze ziekte eigenlijk door de mens gecreëerd is, onder meer door vervuiling en verandering van eetgewoontes. Ze benadrukt de relevantie van de resultaten van haar studie: de verzamelde data is immers representatief voor een periode van enkele honderden jaren.
Ook professor Zimmerman wijst nog eens op het belang van de onderzoeksresultaten door duidelijk te maken dat als kanker in de oudheid bestaan zou hebben, wij daar nu zeker nog overblijfselen zouden van vinden, want de chirurgie was toen nog niet zo ontwikkeld om kanker te verwijderen.
Volgens het onderzoeksteam dateren de eerste gevallen van kanker vanaf de 17de eeuw (tumoren in het aangezicht, ontstaan door gebruik van snuifdozen). De conclusie van bovenstaand onderzoek is duidelijk, kanker is (onrechtstreeks) gecreëerd door de mens, en willen of niet, we moeten dit onder ogen zien, en waar mogelijk in actie komen!

Ik was sterk onder de indruk van bovenstaand artikel, zeker omdat het mijn eigen mening staaft. Ik ben al lang overtuigd dat kanker onrechtstreeks gecreëerd wordt door onze “slechte” leefgewoontes (onder meer industrialisatie en vervuiling). Jammer genoeg kunnen we deze ziekte momenteel niet meer voorkomen, noch altijd genezen. Met dit artikel wou ik in de eerste plaats mijn spijt betuigen aan allen die te lijden hebben (gehad) onder deze vorm van ziekte. Verder hoop ik dat dit artikel motiveert om te blijven streven voor een niet-vervuilde samenleving en gezonde levensstijl. Alle beetjes helpen, en alleen door zelf een voorbeeld te stellen, kunnen andere mensen misschien volgen.
 
Meer informatie voor kankerpatiënten en steunacties voor kankeronderzoek vind je op site van de Vlaamse Liga tegen Kanker

2 opmerkingen:

  1. Hier stelt iedereen zich veel vragen over.. Niemand weet eigenlijk de echte waarheid, de echte reden.
    Enkele liggen natuurlijk voor de hand, zoals polutie, gevaarlijke bestralingen, vergiftigd eten, maar ook ouder worden..? We worden steeds ouder, hoewel er een grens is en moet zijn. Ziekten bepalen meestal deze grens indien er geen ongeluk of andere tegenslag ons leven vroegtijdig onderbreekt.
    Kanker is ook 'misschien' het gevolg van modernisatie? Van comfort? Van bewegingsloosheid?
    Van het niet meer kunnen gebruiken van onze 'overlevings faculteiten'? Overbevolking?
    Of van het 'kankeren' tout court??
    We horen weinig antwoorden en staan meestal machteloos tegenover deze 'wildgroei'...
    De wetenschap staat niet stil met zijn zoektocht naar genezing, maar zijn ze soms niet zelf een oorzakelijk deeltje in dit raderwerk van nieuwigheden? Retorische vragen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik blijf toch een vermoeden hebben dat kanker te maken heeft met de algemene industrialisatie en het moderniseren van onze maatschappij. Jammergenoeg kunnen we hier als individu heel weinig aan doen. En kunnen we als individu niet voorspellen hoe we de ziekte kunnen ontwijken. Zoals Jean hierboven stelde, blijven de oorzaken alsook het genezingsproces onderwerp van onderzoek, en stof tot nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen